Børn og fysioterapi / Veteranbørn

Veteranbørn

I foråret 2017 mødte jeg Rasmus. Rasmus var på det tidspunkt 7 år. Han var ikke glad for at gå i skole og kom ofte i konflikter. Det viste sig at Rasmus' far var i forsvaret og havde været udsendt nogle gange. I min snak med Rasmus kom det frem, at han i skolen var blevet spurgt "Tror du din far kommer hjem?", "Tror du din far har skudt nogen", "Tror du din far bliver skudt?". Disse spørgsmål er alt for voldsomme for en lille 7 årig dreng.

Det jeg så var en skøn, lille 7-årig dreng, med et nervesystem på fuldt overarbejde. En amydala der startede alarmsystemet og en nedsat evne til at regulere følelser.

Jeg havde aldrig været i forsvaret, behandlet soldater eller på anden måde været tæt på PTSD. Men da jeg mødte Rasmus og hans familie - og så hvordan børn af veteraner eller soldater er bange og ængstlige, kontaktede jeg forsvarets Veterancenter, for at tilbyde samarbejde i relation til at børn og voksne forståelse for PTSD og hvordan det påvirker kroppen og relationerne.

 

Siden sommeren 2017 har jeg været fondet af Guldberg Plan fonden, til at rejse rundt til Veterancentrenes børnegrupper og tale med børn og forældre om PTSD og et overbelastet nervesystem. Jeg har uddannet underviserne hos Psykiatrifonden i relation til neurofysiologien bag PTSD og hvordan det påvirker barnets nervesystem.

Jeg har besøgt 11 børnegrupper rundt om i landet, holdt oplæg hos SSOP (støt soldater og pårørende) og holdt foredrag hos Veterancenter Bornholm.

Både forsvarets Veterancenter og Familienetværket har nu fondet mig, så jeg kan uddanne 8 fysioterapeuter i landet, med speciale i den neurofysiologiske tilgang til Børn af PTSD ramte familier. På denne uddannelse underviser Børnspsykolog, psykolog med speciale i PTSD fra Veteran-centeret, Socialrådgiver fra Familienetværket og jeg selv.

Formålet er at sætte fokus på en tværfaglig, bio-psyko-social tilgang til børn af PTSD ramte familier. 

I min egen praksis ser jeg børn af PTSD ramte familier. Vi taler om nervesystemet, hvordan områder i hjernen påvirkes af stress og ængstlighed, hvordan vi beroliger et overbelastet nervesystem og genopbygger de områder i hjernen som er særligt udsatte. Dette gør vi gennem fysisk aktivitet, vejrtræknings-øvelser og berøring.

 
 
 

Denne naturvidenskabelige tilgang til PTSD og psykosomatik, har vist sig at give rigtig god mening for mange veteraner og deres familier. De forstår hvorfor de har det som de har det, de får redskaber til at berolige ikke bare deres eget nervesystem, men også hele familiens "nervesystem".

Mange børn er i livsomstændigheder hvor PTSD er en del af hverdagen, måske er en forælder inden for politiet, brandvæsenet eller i fængsel. Denne naturvidenskabelige tilgang er ikke "kun" til børn af soldater, men til alle børn og familier der har PTSD tæt inde på livet.

 
Pernille Thomsen | CVR: 31221781 | Lerhøj 17, 2880 Bagsværd  | Tlf.: 40503939 | pernillefys@gmail.com