Mange af de børn jeg behandler, har det jeg kalder et særligt opmærksomt nervesystem. 
For at forstå neurofysiologien bag et særligt opmærksomt nervesystem, skal man blandt andet kende til det område i hjernen, der hedder Thalamus.
 
Når jeg fortæller børnene om thalamus, kalder jeg området for gårdvagten. En god gammeldags gårdvagt. Han går rundt i  skolegården, med masser af børn der leger, løber, griner, fjoller og spiller bold. Alt det registrerer gårdvagten, men gør ikke noget ved det. Men ser han en slåskamp, en der græder eller en leg der bliver for vild, bliver han særlig opmærksom.
 
Thalamus er det område i hjernen, hvor alle de sensoriske inputs kommer; lys, lyd, smag, følesans, muskel/ledsansen, den vestibulære sans og interoceptionen (sult, tørst, tisse, varme, kulde osv)
Lugtesansen går faktisk udenom thalamus og kan direkte aktivere alarmcentralen - tænk her på hvordan dyr bruger deres lugtesans for at opdage om der er fare på færde.
 
 
 
Lad os lave et forsøg - prøv at mærke dine underbukser lige nu.. Nå ja, du kunne godt mærke dem :-) Jeg bad gårdvagten Thalamus om at være særlig opmærksom på dine underbukser. Prøv nu at mærk dit hår... ja - det kan du også mærke fordi gårdvagten Thalamus lukkede det sensoriske stimuli igennem.
 
Nogen mener man får 90 millioner sensoriske stimuli i sekundet!!! (Hvem har mon talt??). Men det er en forsvindende lille del af de sensoriske stimuli, der når din bevidsthed.
 
Når thamalus får et sensorisk signal - kan det sætte gang i amygdala, vores alarmcentral.
Amygdala kan tænde det sympatiske nervesystem, og adrenalin udløses i kroppen. Det kan vi mærke. Det giver hjertebanken, øget vejrtrækning, svedige håndflader og måske begynder man at ryste.
Det kan eksempelvis være hvis man er i et rum med meget larm, eller flimrende lyd, eller mange mennesker der skramler rundt, eller et tøjmærke der kradser, eller nye cowboy-bukser. 
 
Forskning viser at thalamus-funktion forringes hvis nervesystemet er overbelastet.
Dvs at alle de sensoriske signaler suser lige igennem, så lys, lyd, smag, følesans og interoceptionen rammer bevidstheden med fuld styrke - gårdvagten er gået til pause og der er kaos i skolegården!!!
 
Hos nogle børn, særligt de der ligger inden for autisme-spektret, lukker thalamus rigtigt mange sensoriske stimuli igennem, og derfor reagerer de hurtigere på lys der flimre, larm, tøj der kradser og urolige omgivelser.
 
Så tænder thalamus amygdala og hele alarmsystemet sættes igang.
 
Hvad skal vi gøre ved det?? Først og fremmest skal vi ændre omgivelserne, så det ikke vælter ind i thalamus med sensoriske stimuli.
 
Lyset skal være roligt og må ikke flimre. Lyden skal dæmpes. Tøjet skal være behageligt. Der skal være struktur og ikke en masse der larmer rundt,.
 
Vi skal kort sagt gøre noget ved omgivelserne.
 
Jeg har været i tæt dialog med Akuart-Home og med Storms rum.
 
Akuart-Home er særlig dygtige til lyd og hvordan man på bedste måde kan lyd-dæmpe rum. Det er en hel videnskab i sig selv, men kan vi dæmpe lyden omkring de børn der har et særligt opmærksomt nervesystem, er vi allerede langt - og de behøver måske ikke sidde i klassen med høreværn (tænk lige hvis det var dig selv der skulle gå på arbejde med høreværn!!)
 
Akuart home har produkter der kan dæmpe set al lyd i vores talefrekvens. 125 hertz til 4000 hertz. Det er særligt vigtigt at dæmpe det der hedder lineært ifht indlæring.
 
 
 
Storms Rum - Charlotte Storm sammen med lys-arkitekten Asger Bay - er helt særligt interesserede i hvorledes lys påvirker vores nervesystem. Asger har blandt andet lavet lys i mere end 900 børneinstitutioner, og her ses en markant ændring i trivsel.
Charlotte og Asger udgiver en bog om Humant lys i 2020.
 
 
 
Både Akurat-Home og Storms Rum kan hjælpe jer til at få roligere omgivelser rundt om barnet, så vi ikke hele tiden tænder deres alarmsystem.
 
Når alarmsystemet - amygdala - falder til ro, trives barnet bedre og hverdagen bliver nemmere.
 
En ting mange af børnene er vilde med på min klinik, er en helt særlig hængekøje.
Her kan man blive "puppet" helt ind. De sensoriske stimuli dæmpes og man finder helt ro.
 
De kan købes hos Den Intelligente krop
 
 
For god ordens skyld - så får jeg ingen rabat, ingen procenter eller andet for at anbefale Akuart-home, Storms Rum eller den Intelligente krop.
 
Jeg har bare nogle rigtig dygtige folk i mit netværk, som jeg rigtig gerne vil henvise til.
 
Ps.... Prøv lige at mærke.. er underbukserne der stadig :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pernille Thomsen | CVR: 31221781 | Lerhøj 17, 2880 Bagsværd  | Tlf.: 40503939 | pernillefys@gmail.com