Børn og fysioterapi / Børn og stress / Hvad er søhestemad?
 
 
 
Vi arbejder med at berolige krybdyrhjernen - så den ikke sender streshormoner ud i kroppen hele tiden

Hvordan laver man søhestemad??

 
Uro og stress er følelser der opstår både i hjerne og i kroppen, og derfor er det  vigtigt både at arbejde med kroppen og hjernen i behandlingsforløbet.
Jeg tager mig primært af alle de kropslige reaktioner  og hvorledes man kan dæmpe dem.
 
Børn oplever uro og stress på mange måder. Det kan være de er stressede, angste eller har et voldsomt temperament. De kan også gemme sig eller blive helt ængstlige
 
De er måske urolige i skolen, har svært ved at sidde stille, har svært ved sociale relationer og kommer tit i konflikt. 
 
Når børnene oplever uro mærker de at hjertet banker hurtigt, de sveder, trækker vejret hurtigt, det prikker og stikker i kroppen, maven gør ondt, hovedpine og de sover dårligt om natten.
 
Hvad enten barnet reagerer med et voldsomt temperament eller trækker sig helt tilbage, er det en proces, der udløses af hvad der sker i krybdyrhjernen.
 
Krybdyrhjernen sidder dybt i hjernen og er den følelsesmæssige del af hjernen. Denne del af hjernen påvirkes af hormoner og neurotransmittere der udskilles i krop og hjerne. Specielt de områder der hedder Amygdala og hippocampus, bliver påvirket. 
Amygdala - som vi også kalder myggen - er det område der påvirkes hvis barnet har været uroligt og stresset over længere tid. Rent anatomisk vokser området og der skal mindre og mindre til, før barnet eksploderer.
Hippocampus - der betyder søhest på latin - skrumper ind og mister evnen til at berolige myggen.
 
Så nu gælder det om at ændre forholdene i krybdyrhjerne - amygdala skal lære at slappe af, så søhesten kan vokse.
 
Vi skal lave søhestemad :-) Søhestemad er hormoner og neurotransmittere der frigives i kroppen. Det er de glade endorfiner, serotonin og dopamin der produceres når vi hopper rundt og bliver forpustede og griner. Så er der det lykkelige Oxytocin, der frigives ved dejlig faste krammere, når man ligger tæt eller bliver pakket helt fast ind i tæpper. Det kan også være det afslappende endocannabinoid, der frigives ved skøn, blød oliemassage.
 
Sammen med børnene og deres forældre, snakker vi om hvad der stresser amygdala - og hvordan man kan skrue ned for larm og ballade - og så finder vi på det sjoveste søheste mad vi kan.
Vi skal have pulsen op, men også ligge i hængekøje og hører dejlig afslappende musik. MusiCure har lavet hyggelig, afstressende musik, præcis til børn - lyt med her. Massage og berøring er også en del af søhestemad, og det kan både være dejlig oliemassage på ryggen, eller dybe tryk gennem tykke tæpper.
 
Søhestemad tager tid før det virker - og det kræver at hele familien er indstillet på at hjælpe og skabe rammer omkring barnet og familien, der kan aflaste barnets nervesystem og får hjernen til at fungere bedre.
 
 
 
 
Pernille Thomsen | CVR: 31221781 | Lerhøj 17, 2880 Bagsværd  | Tlf.: 40503939 | pernillefys@gmail.com