Nye indlæg

Interoception- kan du mærke noget..??

03-10-2018
I forbindelse med at Charlotte Bjerregaard - børnepsykolog hos Familiepsykologisk praksis - og jeg, drager til London og fortæller om hvorfor en stresset barnehjerne ikke kan lære noget - har jeg kigget en del ind i det begreb der hedder intereoception.

Da jeg i sin tid - for helt utrolig mange år siden - læste fysiologi på fysioterapeutuddannelsen, var interoception de indre sanser, dvs. Den propioceptive/kinæstetiske og den vestibulære/indre øre. Derudover blev termoreceptorer også ofte regnet ind under denne kategori.
Da jeg så begyndte at læse om interoception igen - som er ved at være et af det nye buzz-words - blev jeg hele tiden lidt forvirret… Fordi det nu blev beskrevet som “Kan du mærke du er glad?”, “Kan du mærke du er ængstelig?” - men også “Kan du mærke du er sulten?”, “Kan du mærke du skal tisse?”

Så min gamle opfattelse af hvad interoception var, er nu ændret til en mere observerende evne ned i kroppen..

Jeg har dykket en del ned i det og A.D. Craig - der har skrevet artiklerne “How do you feel?” Og “How do you feel - now?”, beskriver det fint og kort - It is how the brain listens to the body.

Derudover har jeg været i kontakt med Emma Godall fra South Australia - der interesserer sig rigtigt meget for autisme og Asperger - og interoception. Hun har lavet et meget tydeligt og forståeligt skema, hvor spørgsmålene er - Kan du mærke du er bange?, Hvor kan du mærke det?, Hvordan føles det? Hvad gør du ved det?

eller…

Kan du mærke du er sulten?, hvor mærker du det?, hvordan føles det?, hvad gør du ved det?

Jeg har fået lov til at oversætte hele hendes skema til dansk - og når det er godkendt Down Under - deler jeg det rigtig gerne - for det giver helt utrolig meget mening, både for børn og voksne.

Udover at kende til begrebet interoception, er det også vigtigt at kende de områder i hjernen der hedder Insula og Anterior cingulate cortex.
Rigtig mange af de seje neurofysiologer ude i den store verden, beskriver disse områder som That’s where body and mind meet. Dvs når kroppen fortæller at den er sulten - sender den besked til Insula - her bliver denne følelse koblet med en kognitiv tanke - og så skal der helst ske en fornuftig handling. Allerhelst at kroppen få noget at spise.
Det kan også være at det sympatiske nervesystem er godt i gang og man føler sig ængstelig - den følelse lægger sig i insula - og så skal det kognitive system lave en handling - man skal kunne finde ro. Følelser som foragt, glæde, begær og vrede får også Insula til at lyse op på mr-scanninger.

Så helt banalt kan man sige at interoceptionen, er kroppen der fortæller hvordan den har det og hvad den har brug for. I Insula og anterior cingulate cortex opfanges denne besked - og så skal vi meget gerne handle fornuftigt på hvad kroppen har brug for.
Når man mærker man er sulten skal man spise, når man er bange skal man finde en vej væk eller finde trøst, når man er bekymret skal man finde nogen at snakke med osv.

Mange af de voksne der har oplevet, at have mega pres på det sympatiske nervesystem siger ofte jeg kan sket ikke mærke mig selv… De kunne lige så godt sige - jeg kan ikke opfatte min interoception.
Men prøv lige at tænke på hvad man gør når man er presset - hvor mange gange man egentlig godt kan mærke, at kroppen er træt og bare trænger til at stene net-flix serier eller går en tur i skoven, men hvor den kognitive del af hjernen overtaler kroppen til at fortsætte med at arbejde eller hvad der nu er på programmet..

Nogen af de børn der kommer her, fortæller om at de sket ikke har lyst til at komme i skole, fordi de bliver drillet, slået, ignoreret eller andet mega ubehageligt.. De står der uden for klasseværelset lige inden de skal ind - og interoceptionen i deres lille krop råber - jeg vil ikke!!!! - Men de skal… Dvs at den kognitive del af hjernen overdøver kroppens signaler.. Det kan vi godt holde til ind i mellem, men hvis det er hverdagen - at vi overhører når kroppen siger nej tak! - så viser scanninger at vi får det der hedder Toxic Brain - de områder i hjernen hvor læring skal foregår ødelægges af cortisol, søvnen forringes - også af cotisol - man får ondt i maven - cortisol igen….

Jeg bruger en del tid i øjeblikket - sammen med børnene - på at gennemgå skemaet. Når du mærker ængstlighed eller bliver bange, hvor kan du mærke det - og hvad gør du…. Og her er det de voksne der skal træde i karakter, sætte sig på hug og se verden fra barnets perspektiv - og ikke bare sig ja ja det går nok eller bare sig pyt når de kalder dig en narrøv..

Jeg har længe ønsket at lave en uddannelse, hvor vi kobler den bio-psyko-sociale tilgang til det at se verden i barnets perspektiv - hvor underviserne kommer fra den psykologiske, pædagogiske og sundhedsvidenskabelige virkelighed. Hvor vi på 8-10 dage sætter max fokus på hvad der bio-psyko-socialt sker inde i barnet, når det sympatiske alarmsystem kører over længere tid.

Vi skal barnet med at finde ud af, hvad det er der tænder systemet og hvad vi skal gøre for at få det til at gå væk… Uddannelsen skal hedder “Børnestress-konsulent” og være efteruddannelse for lærere, pædagoger, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykomotoriske terapeuter, ergoterapeuter, læger og psykologer. Jeg har den ikke helt færdig og klar til at bliver udbudt - men det kommer til at ske i starten af det nye år - så hvis du vil uddannes til “Børnestress-konsulent” så skriv til mig på pernillefys@gmail.com, så skriver jeg til dig hvor langt jeg er med projektet.

Som jeg siger til stort set alle de børn og unge der kommer hos mig - der er IKKE noget galt med dig, men der er en her masse galt med det der uden om dig..

Og hey… hvad lige med dig selv Keld - kan du mærke dig selv og husker du at lytte når interoceptionen sender besked til Insula - og gør du noget ved det????

Kategori: Blog og nyheder
Pernille Thomsen | CVR: 31221781 | Gasværksvej 6, 1.sal, 2800 Lyngby  | Tlf.: 40503939 | pernillefys@gmail.com